Om Anna-Clara

Jag mötte den akademiska ridkonsten 1999 och har sedan 2003 arbetat aktivt som instruktör. Före millennieskiftet undervisade jag på en vanlig ridskola och tävlade islandshäst. Intresset för tävling svalnade dock snabbt när ridkonsten blev en allt större del av min hästvärld. Men, jag finner det ändå viktigt att hålla sig á jour med de flesta genrer och debatter som förekommer.

Anna-Clara och EducadaJag har mångårig erfarenhet av hästträning, ekipageutveckling och tycker mycket om unghästutbildning. I februari 2010 red jag upp för riddarprovet med mitt spanska sto Educada och i dagsläget tränar vi vidare mot nya mål inom den akademiska ridkonsten. Jag har arbetat och tränat för Bent Branderup under både längre och kortare perioder och har under många år varit beridar- och instruktörselev åt Katrin Wallberg. Som experiment har jag också tränat tölt på akademiskt manér med islandshästen Gandur från Utnäs, i detta projekt tog jag hjälp av Eyjólfur Ísólfsson.

Det finns idag mycket kunskap om anatomi som i sig kan appliceras på den klassiska dressyrens gamla litteratur. Idag kan vi fysiologiskt förklara vad de gamla mästarna bara gissade sig till. Det är ett spännande och utvecklande område att ta del av. Jag håller stadig kontakt med kollegor inom den akademiska ridkonsten och utbyter erfarenheter om allt från pedagogik till ridteknik. Jag tror att god ridning tillsammans med forskning, konstnärligt uttryck, tålamod och glädje kan ge en balanserad, trevlig och lång framtid med sin häst!